Vi har pratat med Caroline Harlos, veterinär på AniCura Albano, som till stor del arbetar med katter, om hur vanligt hon upplever att det är med katter som tappat i vikt, hur hon behandlar dem och hur hon upplever kattägarnas medvetenhet kring detta. Vi har även besökt deras kattklinik och fått se hur den är specialanpassad för katter.
Katter som tappat vikt, äter dåligt eller helt slutat äta är enligt Caroline vanligt på kliniken eftersom inappetens är ett av de vanligaste symtomen hos en sjuk katt. Djurägarna söker oftast för andra symtom hos katten som diarre, kräkningar eller ökad törst. När de sedan får frågor om aptit och vikt kryper det ofta fram att katten ätit dåligt i flera månader och att de försökt lösa det bland annat genom att byta foder, men utan varaktig förbättring.
Generellt upplever Caroline dock att kattägare blir mer och mer nogranna och pålästa om katter i takt med att kattens status som husdjur har stigit. Det är en pågående process och Caroline tror därför att medvetenheten om katters hälsa kommer fortsätta att öka hos de som väljer att ha katt som husdjur. Faktumet att fler väljer att försäkra sin katt understödjer detta.
Vi frågade Caroline om kattägare är bra på att upptäcka att deras katter tappar vikt och muskelmassa, svaret är nej. Det finns till och med studier som visat detta. Det är inte helt ovanligt att vikttapp orsakad av någon underliggande sjukdom upptäcks vid en vanlig rutinkontroll, till exempel vid vaccinering där djurägaren inte alls märkt att katten är sjuk.
Caroline säger vidare att dålig aptit och viktnedgång är vanligare hos seniora eller äldre katter från 8-9 år då sjukdomar som kronisk njur- och tarmsjukdom, kronisk pankreatit eller hypertyreos kan debutera. Till dessa patienter sätts alltid aptitstimulerande medicinering in direkt under tiden som de utreder den underliggande orsaken. Även en relativt liten viktnedgång kan vara betydande, 0,5 kg hos en katt på 3 kg är en stor förändring på 15 % av kroppsvikten, och måste adresseras och hanteras direkt. Aptitstimulerande medicinering är vanligast vid kronisk njursjukdom och kronisk pankreatit, men även till vissa cancerpatienter.
Djursjukhuset AniCura Albano har en speciellt anpassad klinik bara för katter och de har även certifieringen ”Cat Friendly Clinic” på silvernivå. Caroline berättar att de har anpassat kattkliniken på flera sätt för att minska stressen hos katterna (och ägarna!).
Bokar man en tid till kattkliniken träffar man alltid kattintresserade veterinärer och sköterskor som enbart jobbar med katter den dagen. Det innebär att varken personalens kläder, det separata väntrummet eller de specialanpassade behandlingsrummen kommer att lukta hund, något som annars kan skapa rädsla hos vissa katter. Adaptrar som släpper ut lugnande feromoner finns även i alla utrymmen. Behandlingsrummen har hyllor med mjuk matta på för att katten ska kunna undersöka rummet från lite högre höjd, men utan att halka.
De kan då sitta på hyllan och titta ut på träden vid till exempel blodprovstagning. Borden pumpas upp för hand för att ljudet inte ska skrämma katten, och de har mjuka dynor för att det ska vara varmt och mjukt för katten att sitta på. För att undvika höga ljud som kan stressa katterna har man mjukstängande dörrar och man pratar med låga röster.
Caroline svarar att de är otroligt viktiga. Om katten är mindre stressad är det lättare att undersöka den, utföra de behandlingar som behövs och med ett korrekt resultat. En stressad katt kan till exempel ha tillfälligt högt blodtryck eller ge missvisande analyssvar på blodprover. Är katten lugn blir också djurägaren mer positiv till att ta katten till veterinären när det behövs, vilket i sin tur gör att katterna får den vård de förtjänar som våra livskamrater.
För katterna betyder en mindre stressad situation att de får förtroende för de som undersöker och tillåter att de inkräktar på deras privata sfär. Katterna kan då få vård när de behöver och vården sker på deras villkor. En rädd katt kan få gömma sig i en handduk när man tar blodtryck eller blodprov och man anpassar sig och tar blodprovet från den kroppsdel som katten låter veterinären komma nära såsom hals, framben, bakben, allt utformat efter kattens behov.
Kattkliniken har inte själva videokonsultationer, men i Anicura appen finns möjlighet till videokonsultation där de tar många förstabesök som sedan remitteras in. I många fall behövs en klinisk undersökning och prover eller andra undersökningar för att komma fram till rätt behandling och då måste katten komma till kliniken. MEN kliniken erbjuder lugnande inför besöken till katter som blir mycket stressade. Om djurägaren ringer in för att boka en tid och meddelar att katten är rädd för att åka till veterinär/rädd att åka bil så kan besöket förberedas på bästa sätt med lugnande inför besök och bokning till personal som endast hanterar katter i kattspecifika behandlingsrum.